Selecteer een pagina

Er bestaan veel misverstanden over het vinden van je passie, en de mogelijkheid hier je werk van te maken. Dit zijn er vier die in de praktijk nogal eens voorkomen!

1. “Als ik echt een passie heb, dan wist ik dat toch allang?”

Dat zou je denken. Maar pas was ik er op een prachtige manier getuige van dat we écht een blinde vlek kunnen hebben wat betreft onze eigen passie. In de trein vanuit Frankfurt naar Amsterdam raakte ik in gesprek met een man en een vrouw. Nadat ik had verteld wat voor werk ik deed, vertelde de vrouw terwijl ze zelfgebakken muffins aan ons uitdeelde, dat ze tot haar grote frustratie maar niet kon ontdekken wat haar passie is. Ze dacht er al jaren over na, zonder resultaat. De man, piloot, wist het juist heel goed: vliegen deed hij het liefst, en reizen. De ogen van de vrouw lichtten op: ze was zelf pas naar Thailand gereisd. En India. Wisten we wel hoe fantastisch het eten daar was?! In geuren en kleuren deed ze verslag. “Ik bepaal altijd naar welke landen ik reis, op basis van het eten dat ze daar hebben!”, zei ze, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik glimlachte. Toen ik even later vertelde dat ik op weg was naar Amsterdam, veerde de vrouw op en noemde direct drie nieuwe restaurants met god-de-lijk eten, en vertelde moeiteloos wat ze daar allemaal voor bijzonders had gegeten…

Dit was de vrouw die nog geen kwartier geleden klaagde geen passie te hebben. Sindsdien wist ze het gesprek steeds opnieuw op eten te brengen. Toen ik haar dat zei, keek ze me verbaasd aan. Eten haar passie? Daar had ze geen moment bij stil gestaan…

Tip: Sommige dingen zijn blijkbaar zo normaal voor ons geworden, dat we ze niet meer als bijzonder zien. Tijd voor een frisse blik! Vraag enkele anderen die jou goed kennen eens wat zij zien als jouw grootste passie en/ of talenten.

2. “Het is onmogelijk te leven van je passie”

Na haar aha-erlebnis, dacht de vrouw even na en zag meteen praktische bezwaren om iets met die passie te doen. Hoe kon ze nou met eten haar geld verdienen? Tot dan toe had het haar voornamelijk geld gekóst! ; ) Een logische gedachte maar hier is een wat creatievere blik nodig.

Tip 1 Het is altijd de moeite waard vanuit je passie te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. Stel jezelf om te beginnen goede vragen over die passie. In dit voorbeeld: welk aspect van het eten bevalt het meest? Alleen het genieten? Of ook het beoordelen? Het bakken? Het recept verbeteren? Vraag jezelf vervolgens af: met welke andere talenten kun je dit verbinden? Schrijf je bijvoorbeeld graag? Of ben je goed in het vertellen van verhalen voor een grote groep mensen? Leer je mensen graag iets in kleine groepjes?

Tip 2 Wees vervolgens creatief. Wat zou jíj specifiek willen creëren vanuit deze passie? Als je dit weet, kun je hier een commercieel concept aan verbinden en dit in de markt zetten. Van bijna alles valt een businessmodel te maken. Laat anderen met je meedenken als je dit lastig vindt!

Tip 3 Door je ondertussen in netwerken te mengen van mensen met dezelfde passie, blijf je dicht bij het vuur en ben je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Door je connecties én het tonen van je passie en expertise, kunnen er mogelijkheden ontstaan die je van tevoren helemaal niet had kunnen bedenken!

Onthoud: de grootste voorspeller van succes is de mate van het verlangen ernaar. Wil jij succesvol worden op het gebied van jouw passie, dan is het dus hoe dan ook zaak die passie te blijven voelen, te voeden en heel serieus te nemen!

3. “Iedereen heeft één allesoverheersende passie”

Het is tegenwoordig populair om te stellen dat iedereen één bepaalde passie en missie heeft in z’n leven (je zogenaamde ‘life purpose’). Maar hoe meer daarop gehamerd wordt, des te frustrerender is het als je maar niet ontdekt wat je passie is.

Schrijfster Elizabeth Gilbert was zo’n type dat vanaf jongs af aan een allesoverheersende drang om te schrijven had. Omdat haar passie zich bij haar al vroeg kenbaar maakte, riep ze altijd om het hardst: “je wéét deep down wat je passie is,dus ga ervoor!” Het gevolg: mensen die die passie maar niet ontdekten, voelden zich alleen maar een grotere loser. Totdat Gilbert tot haar schaamte ontdekte dat het helemaal niet bij iedereen zo werkt! Ze vertelt in dit filmpje dat ze ook mensen kent die niet één allesoverheersende passie hebben zoals zij, maar die wel degelijk een gepassioneerd leven leiden. Ze noemt ze hummingbirds. Die laten zich vanuit nieuwsgierigheid leiden door wat ze interessant vinden, kunnen daarmee na enkele jaren ook net zo goed weer ‘klaar’ zijn en gaan weer op weg naar wat anders. Sommige mensen hebben gewoon verschillende interesses en doen dus allerlei projectjes in hun leven. Daar is niets mis mee!

Tip: Soms is het lastig om te bepalen of je misschien zo’n hummingbird bent, of dat je toch het gevoel hebt dat één passie boven alles uitstijgt. Vooral omdat we soms geneigd zijn een eventuele grote passie ‘kleiner’ te maken, omdat ons hoofd zich ermee gaat bemoeien (‘maar dat is niet realistisch’, of: ‘ik ben niet goed genoeg’). Ga eens voor jezelf na of er misschien passies zijn, die bijvoorbeeld al vrij jong naar voren kwamen, maar die om de één of andere reden onderdrukt zijn, of niet herkend. Heb je bepaalde passies misschien in de ijskast gezet? Of wisselen ze om de paar jaar en zie je jezelf als een rasechte hummingbird?

4. “Als iets echt je passie is, voel je geen angst”

Het beeld bestaat vaak, dat zolang je je met je passie bezighoudt, alles moeiteloos gaat. Wanneer je daar vanuit gaat, bestaat er één groot gevaar: je interpreteert de angst die toch om de hoek komt kijken, als een signaal dat het blijkbaar toch niet je passie is. Niets is minder waar! Juíst wanneer je je met je passie bezig houdt, en daar zó graag je geld mee wilt verdienen, ben je kwetsbaar. Want als dít, hetgene dat je het allerliefst doet, niet lukt – wat dàn?

Tip: Laat je niet van je pad afbrengen door angst, en houd dit voor ogen: angst komt vanuit je hoofd, je passie vanuit je hart. Focus je dus steeds als de angst op komt zetten weer op je verlangen en laat je niet te veel afleiden door de spinsels van je hoofd!

Welk van deze 4 misverstanden over het volgen van je passie herken jíj het meest bij jezelf?

Pin It on Pinterest

Share This