Er bestaan heel wat misverstanden over passie. Die maken het lastig om je passie te volgen. Zonde! Want daarmee gaat ongetwijfeld veel moois verloren; passie brengt prachtige dingen voort! Daarom hier de belangrijkste 4 misverstanden die ik in de praktijk tegenkom.

1. “Als ik echt een passie heb, dan wist ik dat toch allang?”

Dat zou je denken! Maar pas was ik er weer eens getuige van dat we écht een blinde vlek kunnen hebben wat betreft onze eigen passie. Ik was onderweg naar Amsterdam en raakte in gesprek met een man en een vrouw. Toen ik vertelde wat voor werk ik deed, vertelde de vrouw – terwijl ze zelfgebakken muffins aan ons uitdeelde – dat het haar maar niet lukte te ontdekken wat haar passie was. Ze dacht er al jaren over na, maar tevergeefs. Het begon frustrerend voor haar te worden. De man, piloot, wist juist heel goed wat hij het liefst deed: vliegen natuurlijk, en reizen. De ogen van de vrouw lichtten op: ze was zelf pas naar Thailand gereisd. En India. Wisten we wel hoe fan-tas-tisch het eten daar was?! In geuren en kleuren deed ze verslag. “Ik bepaal m’n vakantiebestemming alleen aan de hand van het eten dat ze daar hebben”, zei ze, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik kon een glimlach niet onderdrukken. Toen ik even later vertelde dat ik op weg was naar Amsterdam, veerde de vrouw op van haar stoel, noemde direct drie nieuwe restaurants met god-de-lijk eten, en vertelde moeiteloos wat ze daar de laatste keer voor bijzonders had gegeten…

Dit was de vrouw die nog geen uur geleden klaagde geen passie te hebben. Sindsdien wist ze het gesprek steeds opnieuw op eten te brengen. Toen ik haar dat zei, keek ze me verbaasd aan. Eten, haar passie? Daar had ze geen moment bij stil gestaan.

Tip: Sommige dingen zijn blijkbaar zo normaal voor ons geworden, dat we ze niet meer als bijzonder zien. Tijd voor een frisse blik! Vraag enkele anderen die jou goed kennen eens wat zij zien als jouw grootste passie en/ of talenten.

2. “Het is onmogelijk te leven van je passie”

Na haar aha-erlebnis, dacht de vrouw even na. Leuk zo’n passie – maar daar ooit haar geld mee verdienen was toch zeker een illusie? Dat kóstte toch alleen maar geld?!

Tip 1: Het is altijd de moeite waard vanuit je passie te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. Stel jezelf om te beginnen goede vragen over die passie. In het voorbeeld: welk aspect rondom het eten bevalt het meest? Alleen het genieten? Of ook het beoordelen van eten? Het bakken? Het recept verbeteren? Vraag jezelf vervolgens af: met welke talenten die je hebt, kun je dit verbinden? Schrijf je bijvoorbeeld graag? Of ben je goed in het vertellen van verhalen voor een grote groep mensen? Leer je mensen graag iets in kleine groepjes?

Tip 2: Wees vervolgens creatief. Wat zou jíj specifiek willen creëren vanuit deze passie? Als je dit weet, kun je eens kijken of dit te verbinden is met je huidige werk. En zo niet: je kunt eens onderzoeken of er een commercieel concept aan je idee te verbinden is, en dit in de markt zetten. Van bijna alles valt een businessmodel te maken. Schrikt dat je af? Je kunt prima klein beginnen. Het belangrijkste is dat je je eigen idee/ behoefte serieus neemt. Ga gewoon eens lekker op onderzoek uit en oriënteren, kijken welke mini stap je elke week zou kunnen zetten om je idee te laten groeien. Laat anderen met je meedenken als je dit lastig vindt!

Tip 3: De grootste voorspeller van succes is de mate van het verlangen ernaar. Wil jij succesvol worden op het gebied van jouw passie, dan zul je deze dus eerst bloedserieus moeten nemen. Zorg dat je ‘m blijft voelen én blijft voeden!

Tip 4: Door je ondertussen in netwerken te mengen van mensen met dezelfde passie, blijf je dicht bij het vuur en ben je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Door je connecties én het tonen van je passie en expertise, kunnen er mogelijkheden ontstaan die je van tevoren helemaal niet had kunnen bedenken!

3. “Iedereen heeft één allesoverheersende passie”

Het is tegenwoordig populair om te stellen dat iedereen één bepaalde passie en missie heeft in z’n leven (je zogenaamde ‘life purpose’). Maar hoe meer daarop gehamerd wordt, des te frustrerender is het als je maar niet ontdekt wat je passie is.

Schrijfster Elizabeth Gilbert was zo’n type dat vanaf jongs af aan een allesoverheersende drang om te schrijven had. Omdat haar passie zich bij haar al vroeg kenbaar maakte, riep ze altijd om het hardst: “je wéét deep down wat je passie is,dus ga ervoor!” Het gevolg: mensen die die ene passie maar niet ontdekten, voelden zich alleen maar een grotere loser. Totdat Gilbert tot haar schaamte ontdekte dat het helemaal niet bij iedereen zo werkt! Ze vertelt in dit filmpje dat ze ook mensen kent die niet één allesoverheersende passie hebben zoals zij, maar die wel degelijk een gepassioneerd leven leiden. Ze noemt ze hummingbirds. Hummingbirds laten zich vanuit nieuwsgierigheid leiden door wat ze interessant vinden, kunnen daarmee na enkele jaren ook net zo goed weer ‘klaar’ zijn en gaan weer op weg naar wat anders. Sommige mensen hebben gewoon verschillende interesses en doen dus allerlei projectjes in hun leven. Daar is niets mis mee! Zolang je ze maar met passie doet!

Tip: Soms is het lastig om te bepalen of je misschien zo’n hummingbird bent, of dat je toch het gevoel hebt dat één passie boven alles uitstijgt. Vooral omdat we soms geneigd zijn een eventuele grote passie ‘kleiner’ te maken, omdat ons hoofd zich ermee gaat bemoeien (‘maar dat is niet realistisch’, of: ‘ik ben niet goed genoeg’). Ga eens voor jezelf na of er misschien passies zijn, die bijvoorbeeld al vrij jong naar voren kwamen, maar die om de één of andere reden onderdrukt zijn, of niet herkend. Heb je bepaalde passies misschien in de ijskast gezet? Of wisselen ze om de paar jaar en zie je jezelf als een rasechte hummingbird?

4. “Als iets echt je passie is, voel je geen angst”

Het beeld bestaat vaak, dat zolang je je met je passie bezighoudt, alles moeiteloos gaat. Wanneer je daar vanuit gaat, bestaat er één groot gevaar: je interpreteert de angst die dan tóch om de hoek komt kijken, als een vals signaal: dit is blijkbaar toch niet mijn passie! Voor je het weet haak je af. Zonde, want niets is minder waar! Juíst wanneer je je met je passie bezig houdt, en daar uiteindelijk zó graag je geld mee wilt verdienen, ben je soms kwetsbaar. Juíst bij een sterk verlangen, bij iets dat voor jou groot en belangrijk is, kun je niet om gevoelige momenten heen. En denk je soms plots: “O jee! Als dít grote, dit belangrijke, dit wat ik het allerliefst wil nu niet lukt…. – wat moet ik dán?!

Tip: Laat je niet van je pad afbrengen door angst: angst is zelden een voorteken! Angst komt vanuit je hoofd, je passie vanuit je hart. Probeer je dus zoveel mogelijk te focussen op je verlangen, en vanuit die energie te werken. Je hoofd kun je inzetten om je passie verder vorm te geven en te plannen hoe je dat gaat aanpakken. Maar laat je door je hoofd niet van je passie afpraten!

Welk van deze 4 misverstanden over het volgen van je passie herken jíj het meest bij jezelf?

PS: Vind je het maar lastig om jouw eigen passies te ontdekken? Kijk dan eens naar mijn online programma Het Beste uit Jezelf!  Met behulp van dit programma breng je heel overzichtelijk in kaart: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Met aandacht voor je passies én nog 5 andere elementen die helpen om jouw richting te bepalen!

Pin It on Pinterest

Share This