Selecteer een pagina

Wat is een bore-out?

 Ik werk regelmatig met mannen of vrouwen die een bore-out gevoel hebben – juist omdat het beste uit jezelf halen dan even heel ver weg is! Hieronder een toelichting op de nog vrij onbekende term bore-out.

Een bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out. Bij een burn-out ben je overbelast en opgebrand – bij een bore-out is juist sprake van onderbelasting en verveling. Maar let op: vaak gaat het daarbij om innerlijke verveling, en niet per se om te weinig werk! Je voelt je al langere tijd niet meer echt betrokken bij de dingen die je doet – je kunt er te weinig van jezelf in kwijt. Je werk sluit bijvoorbeeld te weinig aan bij jouw interesses en talenten, of je doet te veel op de automatische piloot. Daardoor is je vlammetje gedoofd. Ook kan het zijn dat je de zin van je werk eigenlijk niet meer zo inziet. Je inspiratie en energie nemen daardoor af, en daarmee ook het plezier. Niet zo gek! Je bent de hele dag iets aan het doen, dat eigenlijk tegen je natuur ingaat. Je snijdt je eigen energie af!

Herkennen van een bore-out

Het kan moeilijk zijn om bore-outgevoelens te herkennen. Sommige klachten komen overeen met burnout: een lusteloos gevoel, stress, somberheid, piekergedachten, onzekerheid… Sommige mensen komen zelfs tot de ontdekking dat ze geen burnout hebben, maar een bore-out! Niet overbelasting, maar een gebrek aan zingeving en betrokkenheid bij het werk blijken de oorzaak te zijn van de klachten…

Veel mensen drukken hun gevoelens in eerste instantie de kop in. Maar onderhuids broeit iets en dat wordt alleen maar groter. Je voelt steeds minder verbinding met wat je doet, je kwaliteiten worden niet aangeboord… Innerlijk heb je eigenlijk al ontslag genomen. Praktische omstandigheden dienen vaak lange tijd als pijnstillers. Het is toch best een leuke organisatie? Vind je ooit nog zulke fijne collega’s? Ook veiligheid en zekerheid spelen vaak een rol: de huur moet toch betaald worden… En bij deze baan weet je tenminste wat je kunt verwachten!

Zo blijf je vaak langer stoeien dan goed voor je is. Ondertussen voel je steeds minder energie, neemt je motivatie verder af en word je zelfvertrouwen er ook niet groter op… Langzaam verval je in een steeds passievere modus, waarin je de moed en inspiratie om iets te veranderen verliest. In actie komen wordt zo nóg moeilijker.

Over bore-out wordt te weinig gesproken, en dat maakt het niet makkelijker je gevoelens te delen. De eerste stap vraagt dan ook moed: de erkenning dat je verbinding mist met wat je doet. Er moet iets veranderen – simpelweg omdat je dat verdient! Dat is spannend, want zodra je je eigen gevoel serieus neemt, komt er iets in beweging, waarvan je nog niet weet waar het heengaat…

Maar als jíj je eigen gevoel en je eigen talenten niet serieus neemt – wie doet het dán?

Van bore-out naar… het beste uit jezelf!

Tegenover bore-out staat bloeien. Het beste uit jezelf halen! Dat ontstaat, wanneer je werk in lijn is met je passies, talenten, waarden en je persoonlijkheid. Het is daarom belangrijk, de verbinding met jezelf te herstellen en deze weer als uitgangspunt van je leven te nemen. Als je je steeds meer overgeeft aan wat je écht raakt en inspireert, geeft dit voldoening en energie. En de brandstof om steeds een stapje verder te groeien!

Ik ben ervan overtuigd, dat iedereen met zijn of haar eigen talenten, achtergrond en ervaringen iets unieks te bieden heeft. En JA: daar zitten anderen op te wachten! Aan jou de taak om dat moois van jezelf te gaan zien, op waarde te schatten en zichtbaar te maken. Ook als je daarvoor uit je comfortzone moet. Het loont!

Pin It on Pinterest