Selecteer een pagina

Toegeven dat je een bore-out hebt – het is niet makkelijk. Ten eerste moet je al weten dat er überhaupt zoiets als een bore-out bestaat. Ten tweede: het is helemaal niet leuk om te erkennen dat je baalt van je werk en dat je motivatie steeds verder afneemt! Niet iets dat je van de daken schreeuwt.

Je wilt er natuurlijk vanaf – die vermoeidheid, het gepieker, het steeds minder wordende zelfvertrouwen. Je wilt weer passie en plezier hebben in je werk! Maar…

Waar begin je?

In elk geval niet waar de meeste mensen beginnen! Namelijk: in hun hoofd. Dat arme hoofd maakt vaak overuren vanaf het moment dat duidelijk is dat het nu écht anders moet. Heel begrijpelijk, maar precies dáár gaat het mis! Want: grote kans dat het juist je hoofd was dat ervoor zorgde dat je überhaupt je bore-out kreeg!

Dat vraagt misschien om wat toelichting. Een bore-out ontstaat als je jouw specifieke talenten, interesses en passies niet kwijt kunt in je werk. Accepteer je dit te lang, dan verlies je je motivatie én de verbinding met je werk, met als gevolg dat je er echt onder gaat lijden. Toch laten we dit vaak gebeuren, omdat we ons hoofd laten regeren over ons hart. Dat hoofd is nogal serieus aangelegd. En ook wat paniekerig. Het begint zodra je je hart aan het woord laat, meteen waarschuwende woorden te roepen, en hamert op ‘zekerheid!’ en ‘veiligheid!’. Om vooral maar te benadrukken dat je geen domme dingen moet doen. Dus ga je maar door waar je mee bezig bent en probeer je jezelf op moeilijke momenten te troosten met de veiligheid van je vaste contract en de aanwezigheid van je leuke collega’s.

Kortom: een bore-out ontstaat vaak, doordat je hoofd je hart het zwijgen heeft opgelegd. Het maakt dat je de verbinding met jezelf meer en meer verliest! Met deze gedachte als uitgangspunt, wat kun je doen om weer uit je bore-out te komen? 

5 stappen om uit je bore-out te komen

Een bore-out die ontstaan is door teveel in je hoofd te zitten, los je niet op door nóg meer in je hoofd te gaan zitten. Je hoofd mag zich er later weer mee bemoeien, maar eerst staat je iets anders te doen: de verbinding met jezelf herstellen! Dat is dan ook stap 1 om met je bore-out om te gaan. Doordat je van jezelf vervreemd bent geraakt, zul je weer opnieuw moeten voelen wat je échte verlangens zijn. Voelen wanneer je je wél levendig en uitgedaagd voelt. Welke dingen je zo blij maken als een kind.

Naar binnen dus! Echt contact maken met jezelf en de antwoorden vinden op je vragen – precies wat er zo lang bij ingeschoten is. Ik noem dat zelf-verbinding. Weer in contact komen met jezelf kan op verschillende manieren, maar met name meditatie/ stilte, wandelen in de natuur en yoga kunnen goed helpen. 

Stap 2 is zelfonderzoek. Hier kijk je welke verlangens er omhoog komen als je goed met jezelf verbonden bent. Welke passies je hebt… Welke dingen er voor jou écht toe doen. Maar ook: wat kenmerkend is voor jou als persoon en welke talenten je hebt die je in kunt zetten om wél werk te doen dat past.

Vervolgens komt de fase van verantwoordelijkheid. Van dat woord krijgen velen de kriebels, maar het is wél belangrijk om vooruit te komen! Je gaat in deze fase staan voor wie jij bent, keuzes maken die bij jou passen en meer focus aanbrengen. Je 100% committen aan dat wat voor jou belangrijk is en daar naar toe werken. 

Die eerste drie fases zijn dus echt ‘binnenwerk’. Vanaf stap 4 begint het buitenwerk. Het begint bij zelfexpressie. Nu je keuzes hebt gemaakt en een stip op de horizon hebt bepaald, mag je jezelf meer en duidelijker laten horen en zien. Zodat mensen ook wéten waar jij voor gaat. Het gaat hier dus om goed kunnen duidelijk maken waar jij voor staat en waar je heen wilt, maar ook om zichtbaar durven zijn.

Je kunt dan, stap 5, gaan werken aan creatie. Vanuit datgene dat je over jezelf hebt ontdekt in de eerdere fasen, ga je iets in gang zetten dat zo goed mogelijk bij jou aansluit. Dat kan van alles zijn. Een nieuwe baan, een boek, een nieuw project op je huidige werk, het opzetten van je eigen bedrijf – alles kan! Je bent nu als het goed is met veel plezier écht vanuit jezelf aan het creëren. De bore-out is ineens heel ver weg. Het plezier komt terug. Mission accomplished.

Is dit dan één groot ego-project? Gedeeltelijk: je zult toch echt naar binnen moeten om te weten wat er in jou leeft en wat er voor jou toe doet. Anderen kunnen je daar natuurlijk bij helpen, of dienen bijvoorbeeld als spiegels. Maar het meest komt de ander in beeld als jij júist jouw meest pure versie bent en werk doet dat echt past bij wie jij bent. Uiteindelijk geeft het namelijkl de meeste voldoening om daarmee iets voor een ander te betekenen, om iets te geven. En vergeet niet: een bewuste versie van jou, die zichzelf kent en die dingen doet vanuit het hart, is een waar geschenk voor anderen!

Pin It on Pinterest

Share This