Selecteer een pagina

Gebruik jij je talent? In dit derde deel de laatste 3 redenen, waarom jij je talent misschien niet zoveel inzet als je zou willen!

(Lees deel 1 en deel 2 van dit artikel met de eerste 7 redenen, als je die nog niet gelezen hebt!)

1. Je vindt je talent helemaal niet leuk!

Hoezo, kun je ook níet blij zijn met een talent dan? Jazeker. Sommige talenten heb je, zonder dat je er eigenlijk plezier aan beleeft. Geen wonder dat je dat talent niet al te veel wilt inzetten. Een voorbeeld: Misschien hadden je ouders toen jij kind was wel heel veel ruzie. Voor kinderen is dat vaak zo onveilig, dat ze er alles aan doen om te zorgen dat papa en mama weer normaal met elkaar omgaan. Zo kan het zijn dat je als jonge tiener automatisch steeds meer ging bemiddelen tussen je ouders, om ze weer dichter bij elkaar te brengen. Je ontdekte zo misschien wel dat het je goed lukte om ze weer met elkaar in gesprek te brengen en dat je over het talent beschikte om tussen mensen te bemiddelen. Maar betekent dit ook dat je het léuk vindt en dat je een carrière als mediator moet nastreven? Of is het eigenlijk meer een talent dat je als overlevingsmechanisme inzette, maar waar je helemaal niet zo veel plezier aan beleeft?

Een ander voorbeeld. Je bent twintiger, weet niet zo goed wat je qua baan wilt en komt ergens terecht waar je regeltalent opvalt. Steeds meer doen mensen een beroep op je, want jij weet dingen steeds zo goed te organiseren! Je wordt zelfs voor een functie gevraagd waarin dat je hoofdtaak wordt en je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt. Het kan heel goed zijn dat er een moment komt, waarop je je realiseert: dit mag dan een talent zijn, maar het is helemaal niet wat ik als liefste wil! Typisch voorbeeld van ‘ergens inrollen’ op basis van een talent dat opvalt – zonder dat het per se het talent is dat je het liefste inzet. Het kan prima zijn dat dit een talent is dat je af en toe wilt inzetten, maar mogelijk heb je een ander talent dat je veel liever inzet!

2. Je omgeving is niet ondersteunend of stimulerend

Om talent te gebruiken, moet je je ook in de juiste omgeving bevinden. Als jij voor een organisatie werkt, waar geen oog is voor jouw talent, óf geen bereidheid om hierin te investeren, dan zul je minder aan je talenten toekomen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor je de mensen die je in je privéleven om je heen hebt. Partner, familie, vrienden. Zijn dit mensen die je stimuleren om je talent te gebruiken? Die hier bij zichzelf mee bezig zijn? Die met je meedenken? Dat is natuurlijk erg ondersteunend! Is dit niet zo, dan is het aan jou om wat vaker een wél stimulerende omgeving op te zoeken en de juiste mensen om je heen te verzamelen.

3. De manier waarop je aan je talent werkt, past niet bij jou

Iedereen heeft z’n eigen voorkeursstijl, die vaak samenhangt met je persoonlijkheid. Ook qua talenten ontwikkelen of gebruiken werkt het één misschien wel goed voor jou, en het andere niet. Er zijn mensen die bijvoorbeeld echt rust en stilte nodig hebben om tot inspiratie te komen en hun talent in te zetten. Maar er zijn juist ook mensen die het liefst samen met andere mensen aan hun talenten werken, willen delen, willen brainstormen… En die juist in een omgeving met gezellig geluid veel inspiratie krijgen om iets met hun talenten te doen.

Niks is goed of fout, je moet alleen weten wat bij jou werkt! Zodat je precies die ‘instrumenten’ kunt gebruiken en het beste klimaat kunt creëren om je talenten uit de verf te laten komen! Stel jezelf dus echt de vraag: hoe werk ik het allerliefste aan mijn talent?

Je talenten ontdekken?

Je hebt inmiddels in totaal 10 factoren gelezen, die een rol spelen bij het al dan niet inzetten van je talent (zie eerder deel 1 en deel 2) Ik ben heel benieuwd of je bepaalde factoren herkent!  Deel gerust hieronder!

Pin It on Pinterest

Share This