Als je talenten hebt, gebruik je ze ook – zou je zeggen. Toch werkt het niet altijd zo simpel! In deel 1 kon je al 3 redenen lezen, waarom je je talent misschien toch niet zoveel gebruikt als mogelijk. Hieronder volgen nog eens 4 redenen.

Je voelt je ongemakkelijk bij je talent

Mogelijk weet je stiekem best dat je bepaalde talenten hebt, maar voel je je er oncomfortabel bij om hier aandacht mee te krijgen. Het idee dat de spotlights dan op jou gericht zijn en je complimenten zult oogsten als je vol voor je talent gaat staan, kan behoorlijk eng zijn!

Dit is vaak het geval bij mensen met een bescheiden en wat introverter karakter. Ik weet nog hoe ik zelf vroeger nauwelijks om kon gaan met complimenten over een talent dat iemand bij me zag. Het liefst wilde ik me dan zo snel mogelijk uit de voeten maken. Mijn muziekdocent riep op mijn 12e enthousiast uit dat mijn niveau goed genoeg was om later naar het conservatorium te kunnen, maar in plaats van dat dit me blij maakte, wist ik totaal niet waar ik moest kijken en wuifde zijn complimenten zo snel mogelijk weg.

Leeftijd kan daar sowieso een grote rol bij spelen. Enkele weken na mijn examen Nederlands (ik was 17), kwam mijn leraar Nederlands naar me toe in de pauze, waar ik met een aantal andere leerlingen zat te eten. Hij nam me even apart om me te complimenteren met de resultaten van mijn examens ‘opstel’ en ‘samenvatting’. Ik had met mijn 9,5 en 9 één van de hoogste landelijke cijfers gehaald, zei hij trots. Hoewel mijn insteek nú zou zijn: ‘Wauw, wat leuk! Wat zou ik met deze talenten kunnen doen?’ en hem daarin graag mee zou laten denken, voelde ik me er tóen alleen maar ongemakkelijk bij. Het was al niet ‘cool’ om met je docent Nederlands in de pauze te staan praten natuurlijk (puber-redenatie…) en ik vond het totaal ongemakkelijk om zijn complimenten over mijn talent écht binnen te laten komen.

Je gebruikt je talent niet, omdat de tijd- en/ of geldinvestering groot is

Het kan natuurlijk ook zijn, dat je een bepaald talent graag verder wilt ontwikkelen en inzetten, maar dat het veel tijd en geld kost om dit talent te onderhouden. Een opleiding of cursus bijvoorbeeld die bij je talent aansluit, of materialen die je nodig hebt om je talent te gebruiken (duikuitrusting, zangles). Het kan goed zijn dat dat geld- of tijdtechnisch niet altijd mogelijk is. Dat kan natuurlijk een hele geldige reden zijn, maar vraag jezelf wel af hoe belangrijk dit talent voor je is. Als je echt het gevoel hebt, dat je hier iets mee wilt, is het goed om een plan te maken wanneer en op welke manier je ondanks de tijd- en geldinvestering evt. wél al stap voor stap aan dit talent kunt werken. Wees hierin creatief en durf ook hulp aan anderen te vragen.

Je gebruikt je talent niet, omdat je je prioriteiten niet juist stelt

Je kunt van die fases hebben in je leven dat het leven je min of meer overkomt. Het is even zo ontzettend druk of je voelt je even zo moe… Op die momenten voel je vaak te weinig ruimte om actief te sturen en ben je eigenlijk meer aan het overleven. Dat kan natuurlijk een tijdje zo zijn, bijv. in de tropenjaren van gezin, een nieuwe baan etc. Maar pas wel op dat het geen vast patroon wordt. Dat je het heft waar mogelijk wel gewoon in eigen hand neemt. Laat niet steeds weer allerlei dingen die je overkomen voorgaan op wat voor jou écht belangrijk is. En blijf kijken waar ruimte is om wél aan een bepaald talent van jou te werken en hier ook van te genieten! Dat mag best bovenaan je prioriteitenlijst staan!

Je onderschat jezelf (en je talent)

Zelfonderschatting kan ook een reden zijn dat je niks met je talenten doet. ‘Jouw talent valt reuze mee’, of ‘valt in het niet bij het talent van anderen’ etc. Daarmee maak je jezelf kleiner dat je bent. Jouw talenten zijn een onderdeel van wie je bent als persoon. Je mag je talenten dus gerust op waarde schatten! Soms ook met hulp van anderen – vraag gerust eens aan familie, vrienden of collega’s waar zij talenten bij je zien. Je eigen talenten zien en op waarde schatten, betekent heus niet dat je er arrogant van moet worden of ze van de daken moet schreeuwen!

En jij… gebruik jij je talent?

Herken je (één van) deze redenen? Heb jij het gevoel dat je je talenten gebruikt? Deel hieronder als je wilt!

PS: Over enkele dagen volgt het laatste deel van mijn artikel! Volg me op mijn FB pagina als je dit artikel in je tijdlijn wilt krijgen!

Pin It on Pinterest

Share This