Selecteer een pagina

Iedereen heeft wel een aantal talenten, maar toch vinden we het vaak moeilijk om ze te erkennen en te laten zien.  In deel 1 kon je al 3 factoren lezen, waardoor je je talent misschien toch niet zoveel gebruikt als mogelijk. Hieronder volgen nog eens 4 redenen.

Je voelt je ongemakkelijk bij je talent

Mogelijk weet je stiekem best dat je bepaalde talenten hebt, maar voel je je er oncomfortabel bij om hier aandacht mee te krijgen. Het idee dat de spotlights dan op jou gericht zijn en je complimenten zult oogsten als je vól voor je talent gaat staan, kan behoorlijk eng zijn! Dit is vaak het geval bij mensen met een bescheiden en wat introverter karakter. Het ligt dan gewoon niet zo in je aard om te laten zien wat je in huis hebt, of het voelt al snel ‘opschepperig’. Maar wat voor jou al snel als ’te veel’ voelt, is vaak voor een ander net genoeg om een glimp van je talent op te vangen… Wees je hiervan bewust en experimenteer hier eens wat mee. Wat als je één tandje meer laat zien van wat je natuurlijke houding is? Hoe voelt dat voor jou? Welke reacties krijg je hierop?

Je gebruikt je talent niet, omdat de tijd- en/ of geldinvestering groot is

Het kan natuurlijk ook zijn, dat je een bepaald talent graag verder wilt ontwikkelen en inzetten, maar dat het veel tijd en geld kost om dit talent te onderhouden. Een opleiding of cursus bijvoorbeeld die bij je talent aansluit, of materialen die je nodig hebt om je talent te gebruiken (duikuitrusting, zangles). Het kan goed zijn dat dat geld- of tijdtechnisch niet altijd mogelijk is. Dat kan natuurlijk een hele geldige reden zijn, maar vraag jezelf wel af hoe belangrijk dit talent voor je is. Als je echt het gevoel hebt, dat je hier iets mee wilt, maak dan een plan met wanneer en op welke manier je misschien tóch al stap voor stap aan dit talent kunt werken. Wees hierin creatief en durf ook hulp aan anderen te vragen!

Je gebruikt je talent niet, omdat je verkeerde prioriteiten stelt

Je kunt van die fases hebben in je leven dat het leven je min of meer overkomt. Het is even zó ontzettend druk of je voelt je even zó moe… Op die momenten voel je vaak te weinig ruimte om actief te sturen en ben je eigenlijk meer aan het overleven. Dat kan natuurlijk een tijdje zo zijn, bijv. in de tropenjaren van gezin, een nieuwe baan etc. Maar pas wel op dat het geen vast patroon wordt. Dat je het heft waar mogelijk wel gewoon in eigen hand neemt. Laat niet steeds weer allerlei dingen die je overkomen voorgaan op wat voor jou écht belangrijk is. En blijf kijken waar ruimte is om wél aan een bepaald talent van jou te werken en hier ook van te genieten! Dat mag best bovenaan je prioriteitenlijst staan!

Je onderschat jezelf (en je talent)

Zelfonderschatting kan ook een reden zijn dat je niks met je talenten doet. ‘Jouw talent valt reuze mee’, of ‘valt in het niet bij het talent van anderen’ etc. Daarmee maak je jezelf kleiner dat je bent. Jouw talenten zijn een onderdeel van wie je bent als persoon. Je mag je talenten dus gerust op waarde schatten! Soms ook met hulp van anderen – vraag gerust eens aan familie, vrienden of collega’s waar zij talenten bij je zien. Je eigen talenten zien en op waarde schatten, betekent heus niet dat je er arrogant van moet worden of ze van de daken moet schreeuwen!

En… gebruik jij je talent?

Herken je (één van) deze redenen? Heb jij het gevoel dat je je talenten gebruikt? Deel hieronder als je wilt!

Pin It on Pinterest

Share This