Selecteer een pagina

Ben je op zoek naar je passie, maar kun je die tot je grote frustratie niet vinden? Leuk is anders! Om je heen zie je misschien ietwat jaloers hoe een aantal vrienden of collega’s zich heerlijk op hun passie storten en er misschien zelfs hun werk van gemaakt hebben. En jij? Jij zoekt je een ongeluk – maar je komt er niet uit. Je weet nog steeds niet wat je passie is. Misschien speelt  één van onderstaande oorzaken een rol?

1. Je weet niet wat je passie is, omdat je een blinde vlek hebt

Ook dat nog. Weet je al niet wat je passie is, heb je ook nog een blinde vlek. No worries: iederéén heeft een blinde vlek. Een blinde vlek moet je zien als informatie die anderen over jou hebben, maar die bij jouzelf niet bekend is. Bijvoorbeeld: een ander ziet dat je steeds wanneer je over een bepaald onderwerp praat, gaat stralen. Of dat je in gesprekken steeds naar bepaalde dingen vraagt die jou bijzonder interesseren. Omdat je jezelf nu eenmaal niet bezig ziet, kunnen dit soort dingen je zomaar ontgaan.

Het is natuurlijk de kunst om de blinde vlek zo klein mogelijk te krijgen. Dit kan bijv. door de frisse blik van anderen als informatiebron te gebruiken. Vraag eens gewoon aan anderen wat ze aan passies bij jou zien. De antwoorden kunnen je nog weleens verbazen!

2. Je weet niet wat je passie is, omdat je van passie een heel groot woord maakt

Passie kan als woord een enorme lading met zich meedragen. Misschien heb jij de definitie van passie wel heel erg groot gemaakt! Het beeld dat je van een passie hebt, is vaak dat het een soort van ‘allesoverheersende kracht’ is, iets waar je de hele dag over kunt praten en wat je elke minuut van de dag in vuur en vlam zet. Tja. Durf iets dan nog maar eens een passie te noemen! Op die manier voelt het al snel overdreven om dat ene waar jij plezier aan beleeft meteen als passie te bestempelen. Wat als je passie nou gewoon eens ziet als iets waar je heel veel plezier aan beleeft of als iets waar je gewoon heel erg interesse in hebt. Is het dan al makkelijker om een paar dingen te bedenken?

3. Je weet niet wat je passie is, omdat je niet kan kiezen

Eén grote, allesoverheersende passie – dat is vaak het beeld dat we hebben wanneer we het over passie hebben. Maar je kunt er ook prima meerdere hebben. Of: ze kunnen elke 5 jaar veranderen. Zo kan het zijn dat je jarenlang met enorm veel passie hulpverlener geweest bent, maar opeens voel je: dit is het niet meer. De passie om mensen te helpen zal waarschijnlijk niet uitgedoofd zijn, maar je kunt ineens merken dat je hier een andere vorm aan wilt geven (bijv. hulpverleners zelf coachen) of je meer op een doelgroep wilt richten (bijv. omdat je merkt dat je een passie hebt voor het thema eetstoornissen). In jouw geval wisselt je passie misschien om de paar jaar, of heb je een aantal passies die je allemaal even lief zijn. Niks mis mee!

4. Je weet niet wat je passie is, omdat je het jezelf niet toestaat

We hebben er allemaal een handje van: heel veel in ons hoofd zitten. De stemmetjes uit ons hoofd zijn er vaak als de kippen bij als jij passie voelt. Met oordelen als ‘daar heb je nu geen tijd voor’, ‘daar kun je toch niks mee’ of ‘dat is niet praktisch’. Voorbeeld? Het was bij mij al vroeg duidelijk dat psychologie een passie was. Toch maakte ik op m’n 17e niet de keuze die op basis daarvan logisch was. Toen ik las dat er veel werkloosheid was onder psychologen, zette ik mijn passie pardoes op zij, om een studie te doen met meer baanzekerheid. Het duurde tot na m’n dertigste, voordat ik met pijn en moeite toe kon geven dat ik een fout had gemaakt en psychologie had moeten kiezen. Voor die tijd had ik werkelijk tig signalen gehad vanuit m’n buik (jaloezie als iemand anders wel psycholoog was bijv.) die me er steeds weer op wezen wat ik écht wilde. Ik kan me minstens 10 momenten herinneren! Maar door een praktische benadering vanuit m’n hoofd vond ik eerder steeds redenen om hier niet aan toe te geven. Sta jezelf heel bewust toe, dat je passie mag voelen voor dingen. Neem jezelf daarin serieus. En probeer dit soort onderbuiksignalen bij jou eens te herkennen!

5. Je weet niet wat je passie is, omdat je nogal nuchter in het leven staat

De één is van karakter wat temperamentvoller dan de ander. Sommige mensen voelen nu eenmaal heftiger dan anderen.  Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat mensen die heftigere emoties ervaren, ook heftigere gevoelens hebben ten opzichte van hun passie. Jij verliest je misschien niet zo snel in emoties, bent wat gelijkmatiger in je gevoelens en daardoor is datgene dat jou plezier geeft wat meer verstopt. Je zoekt misschien naar iets dat jou plotseling to-taal overrompelt en bijna uit elkaar laat spatten van vreugde – maar het is de vraag of je daar het type voor bent. Niet iedereen geeft even hartstochtelijk uitdrukking aan zijn passie! Komt dit omdat jij geen passie hebt, of omdat je je passie gewoon niet zo emotioneel beleeft of uit?! Het is in jouw geval waarschijnlijk slimmer om jezelf wat praktischere vragen te stellen, als ‘wat zou ik allemaal gaan doen als ik nu een week vrij was’ en ‘waarin heb ik ontzettend veel interesse en lees ik graag overr?’. Die sluiten beter aan bij jouw persoonlijkheid, dan vragen als ‘waarvan sta ik de hele dag te stuiteren?’ en ‘waarvoor zet ik alles opzij?’.

Hopelijk is het zo wat makkelijker om erachter te komen waar jouw passies liggen!

Vond je dit artikel interessant? Deel ‘m en/ of laat een reactie achter!

Pin It on Pinterest

Share This