Je passie volgen: het is een mooi streven, maar nog niet zo eenvoudig! Ik heb het zelf ook moeten leren. Ik neem je mee terug in de tijd, toen ik het nog helemaal niet zo makkelijk vond mijn passie te volgen…

Ik was 16, stond in de plaatselijke bibliotheek en vergat de wereld om me heen. In m’n handen had ik een dik psychologieboek. Ik kon niet meer stoppen met lezen, zó sterk werd ik gegrepen door wat ik las! Opgewonden fietste ik naar huis. Ik wist het! Eíndelijk wist ik wat ik zou gaan studeren! Psychologie!

Enkele dagen later verscheen er een groot artikel in de krant: “Groot banentekort onder psychologen!”. Het was overduidelijk. Psychologie studeren was geen veilige keuze. Ik wilde toch niet eindigen als werkloze? En dus liet ik m’n passie varen.

Er kwamen nog vele momenten waarop ik m’n passie zou negeren – de signalen die ik van m’n lijf kreeg, negeerde ik. De jaloerse steek in m’n buik als ik hoorde dat iemand anders wél psychologie ging studeren.. Het gevoel van thuiskomen op de open dag psychologie die ik bezocht (omdat m’n toenmalige geliefde psychologie wilde studeren). Maar ik negeerde ook dat gevoel: ik zat hier toch voor hem, niet voor mij?! En dan het droevige, frustrerende gevoel als bij alle vacatures die ik maar een beetje interessant vond psychologie een vereiste was…

Je passie volgen doe je met je hart niet met je hoofd

Velen zijn net als ik destijds gericht op het maken van ‘verstandige’ en praktische keuzes met het hoofd. Pas er echt mee op, want als jij je passie(s) stelselmatig negeert, ligt een bore-out gevoel op de loer. Want hoe kun je plezier en voldoening in leven & werk hebben, als je jouw passies min of meer ‘uitzet’? Je gaat je onherroepelijk vervelen, of je leidt jezelf af met anderen dingen om de pijn niet zo te voelen.

Waarom is je passie volgen zo moeilijk?

Wat ik het vaakst zie, is dat praktische redenen een rol spelen. En meestal hebben die te maken met tijd, geld of het inbouwen van zekerheid. Maar ook verwachtingen van anderen kunnen grote invloed hebben. Of: een gebrek aan zelfvertrouwen. En wat dacht je van angsten? Die spelen vaak onbewust een rol…

Maar misschien wel het belangrijkst: érgens is de overtuiging ontstaan dat het geen zin heeft om je passie te volgen.Dat we ze niet serieus kunnen nemen. Of dat het niet realistisch is om je passie te volgen, laat staan er ooit je geld mee te verdienen.

Hoe zonde! Dat het ook ánders kan en hoe je het volgen van je passie slim kunt aanpakken, dat leren we nergens – ook niet op school. Je hebt puur geluk, als je ofwel zelf zó temperamentvol bent dat je niet om je passie(s) heen kunt, óf in je leven godzijdank vaak genoeg gehoord hebt dat je gerust je hart mag volgen. Sterker nog: dat je passie DE richtingaanwijzer mag zijn in je leven!

Je passie negeren is ongelooflijk zonde

Die kriebels die je voelt bij bepaalde dingen, de fascinatie voor bepaalde onderwerpen, de momenten dat je ontroerd bent – die zijn er toch allemaal niet om wég te stoppen?! Het kán gewoon niet zo zijn dat jij en ik onze passies voor niets hebben gekregen?

Zelf heb ik het na het bewuste bieb-moment nog 16 jaar volgehouden om m’n hart te negeren. Ik was 32 – dubbel zo oud! – toen ik het mezelf na 2 afgeronde andere studies éindelijk toestond psychologie te gaan studeren.

Opvallend genoeg, kwamen ALLE passies die ik in m’n jeugd al voelde, maar waar ik toen weinig gehoor aan gaf, rond m’n dertigste weer naar boven. Toen ik eindelijk meer stil stond bij wat ik wilde met m’n leven. Daarom is het zo ontzettend belangrijk stil te staan bij je passies!

Doe jij dit voldoende?

P.S. Vind je het maar lastig om jouw eigen passies te ontdekken? Kijk dan eens naar mijn online programma Het Beste uit Jezelf!  Met behulp van dit programma breng je heel overzichtelijk in kaart: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Met aandacht voor je passies én nog 5 andere elementen die helpen om jouw richting te bepalen!

Pin It on Pinterest

Share This