Selecteer een pagina

Een aantal jaar geleden had Wilfried de Jong een prachtig interview met onze koning. Willem-Alexander benadrukte een aantal keer het belang van zelfkennis. Dat was voor hemzelf enorm belangrijk gedurende de weg naar het koningschap, zo vertelde hij Hij stimuleerde het daarom ook bij zijn dochters. Juist vanuit zijn rol als koning is dit een mooie uitspraak. Waarom zou hij dit zo hebben benadrukt? 

Het interessante is natuurlijk: van zijn baan is er maar eentje in Nederland, en vanaf zijn geboorte stond vast wat hem te doen stond. Of dat eigenlijk wel precies aan zou sluiten bij zijn passies en talenten, was van meet af aan van ondergeschikt belang. Zelfkennis om uit te dokteren wat hij wilde worden, had hij dus niet nodig – dat was al voor hem bepaald. 

Verkeerde volgorde?

Dat voelt ergens natuurlijk als ‘de verkeerde volgorde’. Bij je geboorte al duidelijk hebben wat je zal worden – dat is wat onnatuurlijk. Normaal bepaal je immers wat je gaat doen op basis van je ervaringen gedurende je leven. Logischerwijze zou je dus van binnen naar buiten werken: vanuit zelfonderzoek en zelfkennis (het binnenwerk), maak je een keuze waar je voor gaat, en van daaruit maak je jezelf steeds zichtbaarder (het buitenwerk).

Bij onze Koning ging het precies andersom. Het buitenwerk lag vast. Wat te doen met het binnenwerk? Dat kwam vanzelf. De worstelingen met zijn vastgelegde rol stipte hij subtiel aan in het interview. Zo’n belangrijke rol van jongs af aan met je mee dragen, doet natuurlijk iets met je. Ongetwijfeld kwamen er allerlei vragen omhoog: Past die vastgelegde rol eigenlijk wel bij wie ik bén? Bij mijn dromen, mijn talenten? Gaat dit mij wérkelijk gelukkig maken?

Pas toen dat binnenwerk flink aan de orde gekomen was, en hij – zo zei hij zelf – zich realiseerde wat een interessante landen en mensen hij vanuit deze rol mag leren kennen, kwam het keerpunt. Het moment dat hij niet meer puur op basis van afkomst, maar ook wérkelijk vanuit zichzelf koos om de verantwoordelijkheid aan te gaan.

Hij werkte dus van buiten naar binnen, en weer terug naar buiten. Het leek er zelfs op dat er geen directe passie was voor het koningschap. Maar door goed binnenwerk kon hij zijn rol alsnog omarmen en zijn eigen unieke kleur geven aan zijn job. Zijn zelfkennis heeft hem dus niet alleen een hele bewuste keuze laten maken, maar ook tot de koning gemaakt die hij nu is!

We lijken meer op onze koning dan we denken!

Onze rol stond níet vast bij onze geboorte. Maar wél moeten we net als de koning soms van buiten naar binnen werken. Het gebeurt velen: beseffen dat we ons gedurende ons leven eigenlijk toch teveel in een bepaalde rol (bijvoorbeeld: baan) hebben laten duwen. Doordat we onszelf niet goed genoeg kennen en dus niet weten wat we willen. Maar ook doordat we ons onbewust aanpassen aan de verwachtingen en oordelen van onze omgeving.

Ook wij kunnen ons dus plots in een job terugvinden, waarvan we ons afvragen: past dit eigenlijk wel écht bij mij? Ook wij zullen soms dus van buiten naar binnen moeten werken, onze verantwoordelijkheid moeten nemen en iets moeten doen met wat we over onszelf ontdekt hebben. Met één verschil: wij hebben veel meer keuzevrijheid dan onze koning…

Zit je in zo’n fase, waarbij je denkt: is dit het wel echt voor mij? Dan weet je nu wat je te doen staat! Tijd voor binnenwerk. Laat je door onze koning inspireren en neem de tijd voor zelfreflectie. Wat maakt jou tot wie je bent, en wat zou er van daaruit qua werk en leven het best bij je passen?

Gun jezelf die ruimte. Durf je leven en werk zo in te richten dat het past bij wie je bent. En voel je de koning te rijk!

Pin It on Pinterest

Share This