Als je talent hebt, gebruik je het ook – dat zou je tenminste denken. Helaas werkt het in de praktijk vaak wat anders. Ik bespreek 10 factoren die er tóch voor kunnen zorgen dat jij je talent niet gebruikt. In deel I de eerste 3 oorzaken.

1.      Je hebt geen talent

Als je geen talenten hebt, kun je ze ook niet gebruiken. Maar wees eens eerlijk: hoeveel mensen zonder enig talent ken je eigenlijk? ; )

Misschien voelt het soms wél zo, dat je helemaal geen talenten hebt. Ik kan je geruststellen: iedereen heeft talenten, ook jij. Waar we vaak de mist mee ingaan: we zoeken naar overduidelijke, er dik bovenop liggende en liefst ook nog extreem zichtbare talenten. Zoals bij de uitmuntende pianovirtuoos of de altijd-winnende topsporter. Dat zijn echter uitzonderingen (bovendien is daar al een hele weg aan voorafgegaan) – er zijn genoeg talenten die wat meer onder de oppervlakte liggen!

Het is dus beter om te zeggen: je dénkt dat je geen talent hebt. En die hangt weer sterk samen met het volgende punt.

2.      Je kent je talent niet

We hebben allemaal zo onze blinde vlekken. Talenten zijn soms zo normaal voor ons geworden, dat we ze helemaal niet herkennen als talenten. Niet zo gek: je kent jezelf niet anders dan hoe je bent, en jouw talent is dus iets dat voor jou helemaal niet zo bijzonder is. Hier hebben we de frisse blik van anderen soms nodig, die jou natuurlijk vanaf een andere ‘positie’ bezig zien dan jijzelf. Wat zien anderen bij jou aan talenten?

3.      Je hebt angst om te falen

Faalangst is de angst om niet te voldoen aan aan de eisen of normen die je aan jezelf stelt. Vaak speelt perfectionisme hierbij een grote rol. Je legt de lat daarom voor jezelf zo hoog, dat het al bij voorbaat bijna een mission impossible wordt. En dus stel je vaak uit. Om écht je talent te laten zien, moet je eerst nog die ene opleiding volgen, nog wat meer zelfvertrouwen kweken, en zo kun je vast nog wel tig redenen bedenken waarom het nu níet het juist moment is om je talent te gebruiken.

Kijk eens heel kritisch naar jouw redenen om het laten zien van je talent uit te stellen. In hoeverre zijn ze een stiekeme vlucht omdat je het allemaal 100% perfect wilt doen?

Ik heb er zelf trouwens ook een handje van. Mijn online trainingen moeten perfect uitgedacht zijn, supergoed gestructureerd en er ook nog eens aantrekkelijk uitzien. Hetzelfde geldt voor mijn website, mijn instagramaccount en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is als perfectionist steeds weer zoeken naar de balans: goede kwaliteit leveren, maar zonder door te slaan in allerlei details, waardoor het eerder een lijdensweg wordt en je het plezier verliest!

Herkenbaar?

Dit waren de eerste 3 oorzaken van de 10 die ervoor kunnen zorgen dat je je talent niet (helemaal) gebruikt. Over enkele dagen kun je deel 2 van mijn artikel lezen. Volg me via Facebook als je deel 2 en 3 graag in je tijdlijn wilt zien verschijnen!

PS: Herken je één van deze oorzaken die je tegenhouden om écht iets met je talent te doen? Deel hieronder!

Pin It on Pinterest

Share This