Selecteer een pagina

Als je bepaalde talenten hebt, is het zonde ze niet te gebruiken, nietwaar? Toch vinden we dat in de praktijk nog weleens lastig. Hieronder staan 10 factoren die er voor zorgen dat je je talent(en) toch niet zoveel gebruikt als je stiekem zou willen. 

1.      Help! Je hébt gewoon geen talent!

Hoe vaak mensen niet denken dat ze geen enkel talent hebben… Misschien behoor jij ook wel tot die groep. Wees gerust: iedereen heeft talenten, ook jij. Hooguit zíe je ze niet. Dat heeft er vaak mee te maken dat je bij talenten meteen denkt aan overduidelijke, er dik bovenop liggende en liefst ook nog extreem zichtbare kwaliteiten. Zoals bij die ene uitmuntende pianovirtuoos of die topsporter die de rest steeds weer ver achter zich weet te laten. Maar daar noem je er ook wel meteen een paar! Als je zo’n grote lading aan talenten verbindt, vind je er inderdaad niet zo snel eentje van die omvang bij jezelf. Maar er zijn genoeg talenten die niet direct zichtbaar zijn en wat meer onder de oppervlakte liggen!  Je dénkt dus dat je geen talent hebt, maar het heeft waarschijnlijk eerder met punt 2 te maken:

2.      Je kent je talent niet

We hebben allemaal zo onze blinde vlekken. Talenten zijn soms zó normaal voor ons geworden, dat we ze helemaal niet herkennen als talenten! Niet zo gek: je doet gewoon elke dag je ding, en je eigen talenten zijn voor jou heel normaal – je denkt dat iedereen ze heeft. Hier hebben we soms even de frisse blik van een ander nodig, die jou natuurlijk vanaf een ander perspectief bekijkt dan jijzelf. Vraag gewoon eens aan iemand die jou kent: ‘wat vind jíj nou dat een talent van mij is?’. De antwoorden kunnen je soms verrassen!

3.      Je durft je talent niet te laten zien

Als je iemand bent met een neiging tot perfectionisme en/of faalangst leg je de lat voor jezelf vaak erg hoog. Je weet dan stiekem wel dat je een bepaald talent hebt waar je meer mee zou willen doen, maar je stelt zulke hoge eisen aan jezelf dat je bij voorbaat al afhaakt. Of je stelt uit. Om écht je talent te laten zien, moet je eerst nog die ene opleiding volgen, nog wat meer zelfvertrouwen kweken, wat meer leren over zus en zo –  en zo zijn er vast nog tig redenen waarom het nu níet het juist moment is om je talent te laten zien. 

Kijk dus eens heel kritisch naar jouw redenen om het laten zien van je talent uit te stellen. In hoeverre zijn ze een stiekeme vlucht omdat je het allemaal 100% perfect wilt doen? Zoek eens wat meer naar de balans: goede kwaliteit leveren is een mooi doel, maar je hoeft nou ook weer niet door te slaan in allerlei details! Dan wordt het namelijk eerder een lijdensweg dan dat je er plezier van ervaart… 

Herkenbaar?

Dit waren de eerste 3 factoren van 10, die ervoor kunnen zorgen dat je je talent niet (helemaal) gebruikt. Deel 2 en 3 volgen!  Enne… wees eens eerlijk: herken je één van deze oorzaken die je tegenhouden om écht iets met je talent te doen?

Deel hieronder als je durft!  😉

Pin It on Pinterest

Share This