Willen we niet allemaal werk waarin we onszelf maximaal kwijt kunnen? Werk dat zo goed aansluit bij wie we zijn, dat we eigenlijk amper het gevoel hebben aan het werk te zijn… Ideaal, maar de realiteit is vaak nét even anders. Misschien zit je op een plek, waar je eigenlijk veel te weinig met je passie en talent doet. Je bent niet de enige! Veel mensen zijn vanuit een strategische overweging terecht gekomen waar ze nu zijn, of omdat ze simpelweg niet wisten wat ze anders moesten. Of: hun baan valt achteraf toch een beetje tegen…
Dat kan natuurlijk gebeuren: you live, you learn. Nu zijn er twee uitersten die mensen nogal eens doen als ze het niet naar hun zin hebben op hun werk, die ik je niet zou aanraden. Sommige mensen gaan als een dolle solliciteren, terwijl ze eigenlijk niet eens weten wat ze dan wél precies willen. Grote kans dat je bij je nieuwe baan dan weer tegen hetzelfde probleem aanloopt! Anderen blijven juist compleet in hun hoofd hangen zonder enige actie te ondernemen en worden moedeloos en passief, wat de kans op een bore-out vergroot). Ook geen ideaal scenario. Wat dan wél te doen?
Van hoofd naar hart
Het is slim om eerst weer eens even de tijd en rust te nemen om te horen wat je hart je te zeggen heeft. Je bent met je huidige baan een ervaring rijker, en je mag je bevindingen gerust even goed voelen. Wat schort er nu eigenlijk aan in je huidige takenpakket? Wat doet dit met je? En wat zou je dan wél het allerliefste willen? (en nee, wuif die dingen die in je opkomen nu niet meteen weg als onrealistisch!).
Het is verbazingwekkend hoe moeilijk we dit vinden, en het verleerd zijn om voluit te dromen. We wéten zelfs vaak niet wat voor baan we zouden willen als we het compleet voor het zeggen hadden en er helemaal niets in de weg zou staan. Is dat niet zonde? Want hoe kun je dan ooit naar zo’n baan toewerken? Oefenen in dromen dus!
Nu staat er vaak iets flink in de weg bij het dromen: je gedachten. De macht van je brein is groter dan je denkt. We zijn met z’n allen een stelletje denkverslaafden; we hebben tenminste 70.000 gedachten per dag! Daarvan schijnt 98% ook nog eens een herhaling te zijn van wat we eerder al eens dachten… En tot overmaat van ramp, gaat het gros van onze gedachten ook nog eens ofwel over het verleden (wat niet meer te veranderen is) óf over de toekomst (waar we ons vaak onnodig zorgen over maken). Het hier en nu vergeten we vaak compleet.
Brein in de ijskast
Om er eens flink op los te dromen, mag je je brein echt even tijdelijk in de ijskast zetten. Je mag eerst met je gevoel aan de slag! Jouw passies en verlangens, vormen namelijk niet alleen belangrijke richtingaanwijzers naar jouw ideale werktoekomst, maar ook de brandstof voor de nodige actie. Ben je zover dat je verlangen helder is, en moet die vertaald worden naar een actieplan, dan tover je je brein gewoon weer tevoorschijn.
Nou ja. Ging het maar zo makkelijk. Je gedachten laten zich echter niet zomaar opzijschuiven! Die willen zich namelijk het liefst overal mee bemoeien. Zodra je je hart laat spreken, vinden je gedachten het nodig om alles wat naar boven komt direct van commentaar te voorzien. “Dat kun jij toch helemaal niet?”. Of: “Hoe wil je dat voor elkaar krijgen dan?”. Dat maakt de lol van vrijuit dromen en voelen waar je verlangen ligt een heel stuk minder aantrekkelijk! Want waarom zou je nog dromen, als ze stuk voor stuk direct door je brein om zeep worden geholpen?
Meten is weten: je gedachten onder de loep!
Het wordt dus tijd om je overactieve brein wat in te dammen, en je hart en dromen weer de ruimte te geven. Veranderen kan pas na bewustwording: hoe vaak en op welke manier dringen je gedachten zich aan je op? Neem je denkpatronen eens een paar dagen onder de loep: stop een notitieboekje in je tas, en durf eens eerlijk antwoord te geven op de volgende 3 vragen:
Ten eerste: hoe vaak zit je in je hoofd? Denk je eigenlijk de hele dag door, of zijn er momenten dat de denkkraan even uitstaat en je verbinding maakt met wat je voelt? Welke momenten zijn dat?
Ten tweede: op welke manier gebruik je je hoofd? Dat je gedachten hebt, is niet te voorkomen – we zouden ook niet zonder kunnen. Het dagelijks leven en werk vragen nu eenmaal om dingen uitdenken, plannen en regelen. Maar je kunt overdrijven! Maak bij het observeren eens onderscheid tussen de nuttige vorm van denken en de minder nuttige vorm. Een nuttige manier van denken, is wanneer je je hoofd gebruikt om nieuwe ideeën uit te denken, te reflecteren op een situatie of een oplossing voor een probleem te vinden. Op dit soort momenten kies je er bewust voor om ergens over na te denken en levert het je ook iets op: een nieuw inzicht, een oplossing of een actie. Een niet zo nuttige en vaak overbodige manier van denken is het herkauwen van dingen die in het verleden gebeurd zijn, het piekeren of je dingen wel goed hebt gedaan, of het zorgen maken over dingen die (mogelijk) in de toekomst zullen plaatsvinden. Het levert je weinig op, omdat dingen al gebeurd zijn en dus niet meer te veranderen, of omdat je piekert over dingen die misschien helemaal niet gaan gebeuren. Vaak gaat het piekeren over de toekomst en het herkauwen van het verleden automatisch, en merken we niet eens dat we ons hierin verliezen!
Ten derde: hoe staat het met de kwaliteit van je gedachten? Om dat te checken kun je jezelf de volgende vragen stellen. Zijn je gedachten overwegend positief of negatief? Hoe ga je in gesprek met jezelf: streng en veroordelend, of mild en begripvol? En hoe is dit met gedachten over anderen?
Observeer dit alles vanuit oprechte nieuwsgierigheid – zonder oordeel, en zonder drang het direct te veranderen. Hou het puur bij constateren (en lach er ook gewoon eens om hoe idioot je gedachten soms kunnen zijn). Het gaat vooral om bewustwording! Maak na een aantal dagen eens de balans op: wat valt je op? Waar verbaasde je je over? Wat zou je anders willen?
Van denken naar voelen!
Best een intensief klusje om een aantal dagen echt goed te kijken hoe het staat met jouw gedachten. Maar het geeft je vaak zoveel inzichten! Want je zult merken dat bij één of meerdere punten die ik hierboven noem jouw zwakte ligt. En als je die eenmaal kent, kun je gaan oefenen om dit te veranderen. Dat vraagt best veel bewustzijn en aandacht. Maar geeft het niet op! Het hoeft niet perfect, maar het is al heel mooi als je een paar keer per dag doorhebt dat je bijvoorbeeld steeds in cirkeltjes aan het denken bent. En dan besluit dat je die cirkel doorbreekt. En hoe mooi is het als je ineens beseft dat je wel heel veel in je hoofd zit en besluit om wat meer in het hier en nu te zijn en gewoon volledige aandacht te hebben voor wat je aan het doen bent?
Dat laatste is hét recept om weer meer bij je gevoel te komen. Vind je dat lastig? Probeer zodra je merkt dat je veel in je hoofd zit, eens om je een paar minuten op je ademhaling te focussen. Dat mag in rustig, maar je kunt ook gewoon doorgaan met wat je aan het doen bent. Als je je echt focust op je ademhaling, kun je namelijk niet tegelijkertijd ook denken. Probeer maar eens!
Het is geen gemakkelijke opgave om je bewust te worden van je gedachten en de tijd dat je in je hoofd zit. En het is ook niet iets dat je even in één dagje doet. Maar het is wél de moeite waard om elke dag even in te investeren. Immers, hoe minder je in je hoofd zit, des te meer ruimte is er om te voelen én om te dromen over welke richting jij het liefst aan je leven wilt geven!
Trackbacks/Pingbacks